Programul de studii de licență
Limba şi Literatura Română – O Limbă şi Literatură Modernă (Engleză, Japoneză)
Forma de învăţământ: cu frecvenţă, 3 ani (acreditat)
Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2023-2024:
an I: 3500 lei, an II: 3500 lei, an III: 3200 lei
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea programului de studiu (specializării) „LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ – O LIMBĂ ŞI LITERATURĂ STRĂINĂ (ENGLEZĂ, JAPONEZĂ)” în cadrul Departamentului de Litere şi Limbi Străine al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Umaniste şi ale Naturii din cadrul Universităţii „Hyperion” din Bucureşti a fost determinată de necesitatea promovării şi susţinerii – în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională – a dezvoltării unor componenţe ale activităţilor umaniste în conformitate cu reglementările europene şi mondiale în domeniu.
Programul de studiu (specializarea) are ca obiectiv formarea unor cadre competitive, superior calificate pentru a participa la dezvoltarea comunicării interlingvistice în plan european şi mondial, prin asigurarea unei pregătiri temeinice, în concordanţă cu dinamica schimbărilor care se produc în mediul geopolitic.
Însuşirea de către studenţi a noţiunilor, conceptelor şi tehnicilor de înţelegere a conţinuturilor comunicării în diverse limbi, dar şi edificarea abilităţilor de traducere, constituie obiective majore care fac posibilă integrarea acestora în mediul concurenţial autohton, european şi mondial, prin eficientizarea sporită a activităţilor menţionate.
Realizarea unei pregătiri curente şi de perspectivă a studenţilor, teoretică şi în special practică, care să permită desfăşurarea unor activităţi didactice, reprezintă una dintre liniile directoare ale activităţii de instruire şi educaţionale desfăşurate în cadrul programului.
Programul de studii (specializarea) asigură prin gama de discipline cuprinse în planul de învăţământ o pregătire temeinică a cadrelor calificate pentru diferite segmente ale activităţilor umaniste, în concordanţă cu schimbările calitative care se produc în dinamica politicii educaţionale interne şi externe.
Domeniile de calificare:
Programul de studii pregăteşte profesori pentru învăţământul preuniversitar, asistenţi de cercetare, cercetători, consilieri, filologi, lingvişti, experţi, traducători, interpreţi, interpreţi relaţii diplomatice, referenţi literari, secretari literari, editori, redactori, funcţionari de stat, funcţionari publici, angajaţi în companii mari şi mici, consilieri pe probleme de cultură, documentarişti.
Obiectivele generale ale programului de studiu „Limba şi literatura română – o limbă şi literatură modernă (engleză, japoneză)” sunt:
În concordanţă cu cele de mai sus, obiectivele specifice ale programului de studiu sunt:
Competenţele dobândite în cadrul programului de studiu sunt:
Pentru atingerea obiectivelor de mai sus, programul cuprinde cursuri şi seminarii, menite să transmită cunoştinţe specifice în concordanţă cu obiectivele generale şi specifice, folosindu-se metode didactice moderne, activ participative, în care rolul principal în procesul didactic îl are studentul. Parteneriatul profesor-student presupune o abordare în concordanţă cu programele analitice şi tematica seminariilor.
Programul de studiu adoptă o configuraţie a disciplinelor care este impusă de exigenţele actuale privind ridicarea nivelului profesional al celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul filologic. Disciplinele de studiu sunt prevăzute într-o succesiune logică şi definesc precis competenţele generale şi de specialitate în corelaţie cu toate competenţele corespunzătoare ale studiilor universitare din ciclul următor de studii.
Cursanţilor li se oferă astfel posibilitatea de a deveni specialişti cu o solidă pregătire, capabili să facă faţă problemelor complexe ale instituţiilor şi societăţilor în care vor activa.